444 GAYRİMENKUL

GAYRİMENKUL YATIRIMI YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Konut mu, işyeri mi, arsa mı, arazi mi? Hangisine yatırım yapmalı? Öncelikle neye yatırım yapacağımızı ihtiyaçlarımız doğrultusunda çok iyi belirlemeliyiz. Neye ihtiyacımız var? Yapacağımız yatırımdan beklentimiz nedir? Ne olmalıdır?

Kira geliri elde etmek istiyorsanız dükkan ve mağaza yatırımları konuttan daha karlı olabilir. Kira gelirine çok da ihtiyacımız yoksa ve belirli bir süre paramızı uzun vadeli hesaba yatırmak gibi bir lüksümüz varsa arsa yatırımlarını düşünmek akıl karı olacaktır.

Aşağıdaki 9 madde, yatırım yaparken doğru ürünü bulmamız için bir mini-kılavuzdur.

1. Konum / Mevkİ


İster konut, ister işyeri, isterse arsa veya arazi olsun. Yatırımımız gelişmekte olan bir konumdaysa bize daha güzel bir geri dönüş sağlayacaktır. İstanbul gibi 3 yana birden gelişmekte olan bir şehirde yatırım yapacaksak hangi yönün daha hızlı geliştiğini yorumlayıp yatırımımızı o yöne yapmamız gerekir.

2. Fİyat


Maliyetine yakın fiyattan satılan gayrimenkuller yatırım için öncelikli olmalıdır. Maliyet hesabı özellikle hızlı satılması istenen gayrimenkullerde de göz önünde bulundurulması gereken bir faktördür. Fakat unutulmamalıdır ki her konut prim yapar. Bizim için önemli olan konu vadesi olabildiğince kısa olacağını öngördüğümüz bir gayrimenkule yatırım yapmak.

3. İmar Planı ve DİĞer Tapu BİLGİLERİ


Bir apartman dairesi bile alıyor olsak aynı zamanda o apartmanın bulunduğu arsadan bir paya sahip olduğumuz için yatırım yapacağımız arsanın imar planı ve mülkün diğer tapu bilgileri gayrimenkulün fiyatını etkileyen faktörlerdir. İskanı olmayan yapılar satılması zordur, yatırımlarımızı bu tip yapılardan uzak tutmamız gerekir.

4. Çevredekİ Sosyal Donatılar


Yatırım yapacağımız bölgedeki veya bölgenin çevresindeki hastaneler, üniversiteler, adliye, park gibi kamusal ve sosyal donatılar bölgenin kıymetine bazı aralıklarla prim yaptıracak potansiyeldedir.

5. İnŞaat Fİrması


İşini iyi yapan ve yarattığı markanın hakkını veren inşaat firmaları konut projelerindeki yatırımlarımızda bölgedeki diğer opsiyonların önüne geçmelidir. Bu firmalar satıştan sonra da çeşitli hizmetler vererek yatırımlarımızın daha hızlı prim yapmasını sağlarlar. TOKİ ve diğer devlet veya belediye menşeli kuruluşlar fazla kar amacı gütmez. Sosyal hizmet anlayışıyla yaptıkları projelerde altyapı ve üst yapı hizmetlerinde devamlı oldukları için yatırımlarımız için göz önünde bulundurulabilir. Ancak kısa vade değil, orta ve uzun vade yatırımlarımız için daha uygundur.

6. Ulaşım İmkanları


Ulaşım imkanı gelişmiş bölgelerdeki gayrimenkuller yatırımlarımızın kazanmasını sağlar. İstanbul için metro, ve metrobüs başta olmak üzere bağlantı yollarının kesişim bölgeleri de sürekli gelişim sağlar. Yatırımlarımız için uygundur.

7. DENİZ


Denize yakınlık veya deniz manzarası konutlar için sürekli prim yaptıran bir faktördür.

8. Projenİn Sosyal İmkanları


“Yatırım yapacağımız konut projesinde sosyal imkanlar ne kadar genişse o kadar iyidir, çok prim yapar!” algısı doğru değildir. Bu sosyal donatılar yatırımcıya kullanmadığı halde yüksek aidat olarak geri döner. Bu projelerin kiralanması da çok kolay değildir.

9. Yatırımın BÜYÜKLÜĞÜ


İstisnai durumlar olmadığı sürece küçük yatırımlar oransal olarak daha iyi kazandırır. Örneğin 170.000TL’lik bir yatırımın 200.000TL olması ile 500.000TL’lik bir yatırımın kısa vadede 530.000TL olması muhtemeldir. Bu örnekte 30.000TL kazanmak 170.000TL yatırmak tabi ki çok daha mantıklıdır.

BİZ YER GÖSTEREN DEĞİL, YOL GÖSTERENİZ.